Yatak Nasıl Temizlenir?
Günde en az 8 saat geçirmeyi amaçladığımız yataklar zaman içinde ter, saç, cilt yağı ve salya gibi çeşitli vücut kirlerine maruz kalır. Üstelik her evde bulunan alerjen, toz akarları ve evcil hayvan tüylerini de hesaba katarsanız, yatak temizliği göz ardı edilmemesi gereken bir temizlik aktivitesidir. Yatak temizliği nasıl yapılır sorusuna pratik bir çözüm sunmak adına günlük, haftalık, aylık ve mevsimsel olmak üzere yapılacakları adım adım inceleyelim.
Günlük Yatak Temizliği
Çok az bir çaba göstererek yatağınızın gün içinde hijyenik kalmasını sağlayabilirsiniz. Her gün uyandığınızda yatak nevresimini silkeleyin ve düzenleyin. Böylece yataktaki tozları uzaklaştırmış olursunuz. Ardından, en az yarım saat odanızın camını açık tutarak yatağınızı ve yatak odanızı havalandırın. Bu yatak odanızdaki gece boyunca solunan havayı çıkarır hem de çarşaflarınızın daha temiz kalmasına yardımcı olur. Yatağı havalandırma şansınız yoksa, toplamadan açık bırakmanız, yatağın biraz olsun hava almasını sağlayacaktır. Her gün havalandırdıktan sonra yatağınızı yapın ve yatak örtünüzle yatağınızın üzerini örtün.
Yatak nasıl toplanır diye merak ediyorsanız bu konuda sizi aydınlatacak yazımıza göz atabilirsiniz.
Yatağa gün içinde giydiğiniz kıyafetlerle girmemeniz, üzerinde oturmamanız hijyen açısından önemlidir. Günlük hijyen ve nevresimin temiz kalması için yatak üzerinde bir örtü kullanabilirsiniz.
Haftalık Yatak Temizliği
Nevresim takımlarının temiz olması yatağınızı temiz tutmanın kilit noktalarındandır. Peki, nevresim ne sıklıkla değiştirilir diye soracak olursanız yanıtımız kısaca, haftada bir kere olacaktır.
Haftalık yatak temizliği için nevresim takımınızı çıkarın ve çamaşır makinesinde uygun sıcaklıkta yıkayın. Bu noktada nevresimin rengine ve kumaşına göre deterjan seçmelisiniz. Mesela koyu renkli veya siyah çarşaflar için Rinso Kömür Siyahlığı gibi özel formüllü bir ürün tercih edebilirsiniz. Elbette Yumoş Uzman Kırışıklık Karşıtı gibi ütülemeyi kolaylaştıran özel bir ürün tercih etmek, çarşafların buruşmadan kurumasına, kolay ütülenmesine ve yumuşacık olmasına yardımcı olacaktır.
Maksimum hijyen için, eğer mümkünse, nevresim takımlarınızı 60 derecede yıkayın.
Aylık Yatak Temizliği
Aylık bir temizlik ile yatağınızı kötü koku, toz ve kirlerden arındırmanız mümkün. Yatağınızı ayda bir elektrikli süpürgeyle süpürmeniz zamanla oluşan tozu, akarları, ölü derileri ve başka kalıntıları temizlemenize yardımcı olur. Temiz bir süpürge başlığı kullanmak önemlidir; yoksa sadece kiri yatağınıza geri taşımış olursunuz. Elektrikli süpürge ile yatağınızın yüzeyini, yanlarını, ve mümkünse yatağı kaldırarak altını süpürün. Ardından çok amaçlı bir yüzey temizleyici veya sabun, ve mikrofiber bez ile silin. Son kez sadece hafif nemli bezle silerek temizlendiğinden emin olun. Yatağınız tamamen kuruyana kadar çarşaf sermeyin.
Yatağınızın mis gibi kokması için giysi spreyi veya esansiyel yağ kullanmayı tercih edebilirsiniz.
Mevsimsel Yatak Temizliği
En uzun sürebilecek ama bittikten sonra da en çok rahatlatacak yatak dezenfeksiyonu ve temizlik rutini, kuşkusuz mevsimsel olarak yapılandır. Şiltenizi her altı ayda bir güneşe çıkarmak ve açık havada altı saat boyunca güneşin altında bırakmak zahmetli olsa da oldukça faydalıdır. Güneş, yatağınızdaki bakterileri öldüreceği için tekrar temiz bir yatağa sahip olacaksınız.
Ayrıca yastık ve yorganlarınızı da temizlemeyi unutmayın. Yastık kılıflarınızı diğer nevresimlerle birlikte yıkamanız gerekir. Ancak yastıklarınızın içini de yılda en az iki kez yıkamalısınız. Peki yastık ne zaman değiştirilmeli? Yastık hijyeni ile ilgili merak edilenler buradaki yazımızda.
Özellikle mevsim geçişlerinde, senede bir veya iki kez yapılan yorgan temizliği size ve sevdiklerinize sağlıklı bir uyku sağlayacaktır. Yün yorgan nasıl yıkanır, pamuk yorgan nasıl yıkanır gibi sorularınızın cevabı yazımızda.
Yatak Nasıl Silinir?
Konu yatak temizliği olunca, yataktaki sarı lekeler nasıl geçer, çiş yapılan yatak nasıl temizlenir gibi sorular da beraberinde gelir. Yatağın eskimesinin yanı sıra, ter, idrar ve vücut yağları yatakta aşırı nem oluşturarak sarı lekelerin meydana gelmesine neden olur. Bu küflenme için en ideal ortamdır. Peki öyleyse yatak nasıl silinir?
Yatak çarşaflarını çıkarın ve ardından elektrikli süpürge ile yatağı süpürün.
Silme işlemine başlamadan önce toz ve kirlerden kurtulduğunuzdan emin olun.
Bir miktar Omo sıvı deterjanı suyla seyreltin ve köpürtün.
İyice köpürene kadar kuvvetlice karıştırın ve nemli bir bez kullanarak yatağınızı güzelce silin.
Dairesel hareketlerle yatağınızdaki lekeli alanları silin.
Son olarak kuru bir bezle fazla nemi alın. Leke yok olana kadar tekrarlayın. Mümkünse açık havada kurumaya bırakın. Çarşaflarınızı sermeden yatağın iyice kuru olduğundan emin olun.
Yatak neyle silinmeli sorusunun cevabı aslında bu kadar kolay. Şimdi gelelim idrar ve ter gibi yatak lekelerinin temizliğine.
Lekeli Yatak Nasıl Temizlenir?
Yatak temizleme, evde kolaylıkla yapabileceğiniz bir iştir. Temizlik sırasında protein bazlı bu sıvıların yerleşmesini engellemek için sadece soğuk su kullanın ve ardından şu adımları takip edin:
Fazla olan sıvıyı ıslak bir temizlik bezi yardımıyla alın.
Temizlik bezini kullanırken, lekenin üzerine bastırarak temizleyin. Bezi sürterek temizlemek, lekenin daha fazla yerleşmesine sebep olacaktır. İsteğe göre, bezin üzerine az miktarda, leke çıkarmada etkili bir sıvı deterjan dökebilirsiniz. Yataktan leke çıkarmak için temizlik sırasında yatağı fazla ıslatmamaya özen gösterin çünkü kuruması zaman alacaktır.
Karbonatla lekeden kurtulun.
Yatakta oluşan sarı lekeler nasıl çıkar, evde yatak nasıl yıkanır sorularının doğal çözümlerinden biri de yatağınızın üzerine karbonat dökmektir. Bu işlem, koku gidermesinin yanında yataktaki sarı lekeler nasıl geçer ve baza yatak lekesi nasıl çıkar sorularının cevabıdır. Ayrıca, karbonat yatak süngeri temizleme konusunda da en iyi çözümdür. Yatağınızın üzerine karbonat döküp yarım saat bekletin ve ardından yatağı elektrikli süpürgeyle süpürün. Lekelerin temizlendiğini göreceksiniz. Daha önce de belirttiğimiz gibi yatağınızın güzel kokması açısından lavanta yağı gibi bir esansiyel yağ da kullanabilirsiniz.
Lekeli yatak temizliği için diğer bir yöntem de hidrojen peroksit kullanmaktır.
Sarı leke hala oradaysa, boş bir sprey şişesini hidrojen peroksit ile doldurun ve lekenin üzerine sıkın. Hidrojen peroksiti beş dakika bekletin ve silin. Leke kaybolana kadar bu adımı tekrarlayın.
Son olarak profesyonel leke çıkarıcılardan yardım alın.
Zorlu lekeleri çıkarmak için geliştirilen ürünler pratik ve etkili bir çözüm sunacaktır. Herhangi bir ürünü uygulamadan önce kullanım talimatlarını okumayı unutmayın.
Yatak Nasıl Temiz Tutulur: 4 Kolay İpucu
Yatağınızın üzerini kaplayın.
Şilte koruyucusu kullanmak, yatağınızı temiz tutma konusunda yapacağınız en iyi yatırımdır. Yatak koruyucuları, lekenin şiltenin üzerine yerleşmesini engeller ve çamaşır makinesinde yıkanabildiği için de temizliği kolaydır. Su geçirmeyen ve alerji karşıtı özellikli yatak koruyucu çeşitleri de bulmanız mümkündür.
Mevsimsel olarak yatağı çevirin.
Şiltenizi mevsimsel olarak çevirin. Böylece her iki tarafının da eşit kalmasını sağlayabilirsiniz. Yatak, tek başınıza kaldırabileceğiniz bir şey değildir ve fazla ağırdır. Bu yüzden bunun bir ekip çalışması olmasına özen gösterin.
Her gün havalandırın.
Yatağınızı her gün havalandırmanın önemli olduğuna yukarıda değinmiştik. Ayrıca eğer yatak yüzeyini sildiyseniz yatağınızın kuruma süresini vantilatör kullanarak hızlandırabilirsiniz. Yatağınız tamamen kuruyana kadar üzerine çarşaf sermeyin ve yatakta uyumayın. Böylece, oluşabilecek küf riskini de ortadan kaldırmış olursunuz.
Yatakta oluşan lekelere anında müdahale edin.
Herhangi bir lekeyi hemen temizlemeye gayret edin. Aksi takdirde lekenin yatak yüzeyine iyice işlemesine ve lekenin daha zor çıkmasına sebep olursunuz.
Yatak nasıl temizlenir sorusuna karşı artık oldukça donanımlısınız.