Hangi sıklıkla dip köşe ev temizliği yapılmalı?

0 189

Genel

Temizlik yapmak bazı insanlar tarafından çok sevilse de çoğu kişinin zaman zaman kabusu haline gelebiliyor. Bir de işin başka bir boyutu var ki o da temizlik bittiği anda evin kısa süre içinde sanki hiç temizlenmemiş gibi görünebilmesi. Peki, hangi sıklıkla dip köşe ev temizliği yapılmalı?

Düzenli olarak evinizi süpürüyorsanız:

Eğer evinizi düzenli olarak, günaşırı silip süpürüyorsanız dip bucak temizlik için acele etmenize çok da gerek yok. Eviniz zaten bir gün ara ile kendine geliyor ve etrafta ciddi oranda bir toz görüntüsü yok ise dip bucak temizliğinizi 15 günde ya da 3 haftada bir yapmanızda hiçbir sıkıntı olmayacaktır. Evinizin günlük bakımı olan havalandırma, toz alma ve süpürme işlemi evinizin uzun bir süre temiz görünmesinin anahtarı niteliğindedir.

Eğer düzenli bir temizlik rutininiz yoksa hafta sonunu temizliğe ayırın:

Yoğun bir tempoda çalışıyor ve eve geldiğiniz gibi kendinizi sadece mutfağa ve oradan da koltuğa atacak kadar enerjiniz kalıyorsa muhtemelen günaşırı temizlik yapamıyorsunuz demektir. Böyle bir durumda size temizlik için kalan tek seçenek hafta sonu oluyor. Eğer bir hafta gibi bir süre elinizi hiçbir işe sürmüyorsanız muhtemelen evinizin durumu hiç de iç açıcı olmuyordur.
Eğer evinizi bu şekilde kendi haline uzun süre bırakıyorsanız dip bucak temizlik yapmak için uzun bir süre beklemek yanlış olacaktır. Her hafta sonu bir gününüzü temizliğe ayırmak hem evinizin görünüşü hem de sağlığınız açısından gerekli olan hijyeni kazanmak adına yeterli olacaktır.

Hızlıca dip köşe ev temizliği için:

Eğer bu temizliği kısa sürede bitirmek istiyorsanız tek kullanımlık büyük ıslak peçeteler sizin işinizi görecektir. Kova ile uğraşmak zorunda kalmayacağınız, bez sıkarak elinize zarar vermeyeceğiniz bu seçenek ile kısa sürede rahatlıkla toz alma işlemini gerçekleştirebileceksiniz. Bu da zamandan ve enerjinizden büyük bir tasarruf kazanmanızı sağlayacak.

Mutfağınız için hızlıca dip köşe temizlik:

Mutfağınızda geçen temizlik yapma süresi diğer alanlara göre çok daha uzun sürebilir. Çok fazla çekmece ve dolaptan oluşan mutfağınızı temizlerken ise tabaklarınızı tezgahın üzerine toplu bir şekilde indirdikten sonra aynı şekilde yerine kaldırmanız yeterli olacaktır.

Sağlığınıza önem verin:

Yarattığınız hijyenin sağlığınız açısından çok önemli olduğunu unutmamalısınız. Eğer temizlik sizin için genel olarak yorucu ise her hafta bir gününüzü bir odaya ayırarak detaylı bir temizlik yapmanız da sağlıklı olacaktır.

Ev Temizliği Denilince Akla Gelenler

Ev temizliği denince akla dip bucak baştan sona tüm evin temizliği gelir. Dipten ayrıntılı bir temizlik yapmak için daha çok zamanınızı bu işe ayırmanız gerekir. Bir kere dipten bir temizlik yapıldığında günlük olarak evinizin düzen ve temizliğine dikkat ediyorsanız bu temizlik sizi bir süre idare edecektir. Temizliğin uzun sürmesi için dikkat etmeniz gerekenleri ise şöyle sıralayabiliriz;

  • Evinizde toz birikmemesi için düzenli olarak süpürme işini yapın. Günlerce süpürülmeyen evde toz ve kirlerin evin pek çok noktalarına birikecek ve temizlik konusunda işiniz zorlaşacaktır.
  • Halılarınızın halı yıkamaya verdikten sonra uzun süre halılarınızın temiz kalması için iki günde bir halılarınızı süpürün ve haftalık olarak da fırçalayın. Böylece halılarınız çabuk kirlenmeyecek ve temizliğini çok daha uzun bir süre devam ettirecektir.
  • Temizlik işinizi bir güne sığdırmak yerine düzenli olarak evi bölebilir ve temizliğinizi o şekilde yapabilirsiniz. Örneğin camları haftalık silebilirsiniz. Mutfak dolaplarınızı da aynı şekilde haftalık dipten silerek daha uzun süre temiz kalmasını sağlayabilirsiniz.
  • Banyo ve tuvaletler en çok mikrop barındıran yerlerdir ve buralarının temizliğinin günlük yapılması daha uygundur. Tuvaletinin her daim hijyenik olması için pratik olarak tuvaletinizde fısfıslı bir dezenfektanı bulundurabilirsiniz. Her tuvaletten çıkışta bu dezenfektanın tuvaletinize sıkabilirsiniz.
  • Toz alma işlemi de düzenli yapılmalıdır. Mobilya gibi yerlerin çabuk toz olmaması için toz alma için üretilmiş ürünlerden yararlanabilirsiniz. Piyasada bu alanda bitkisel olarak üretilmiş temizlik ürünleri bulunmaktadır. Bunlar hem sağlık için zararsız hem de etkili bir şekilde tozun uzun süre oluşmaması konusunda etkili olmaktadır. Toz alırken bu tip ürünlerden yararlanabilirsiniz.
  • Sigara içilen bir ev daha çabuk kirlendiği için sık sık tül ve perdelerinizi yıkamanız gerekir.
  • Günlük olarak mutfağınızda kesinlikle bulaşık biriktirmeyin. Mikroplara davetiye çıkaran yerlerden birisi de mutfaktaki bulaşık ve çöplerdir. Ev temizliğinde mutfak bir evin temizliğinin ana merkezi olarak bilinir. Eskiden bir kimsenin temizliğini anlamak için mutfağına bakılırmış. Kişinin temizlik anlayışı mutfağının temiz olup olmamasından anlaşılırmış. Etkili bir ev temizliği için mutfak temizliği ve düzeni çok önemlidir. Mutfağınızın düzeni devamlı takip ederek tertipli bir mutfak ortamının düzenli olarak her gün sağlayın.
  • Ev sık sık havalandırılmalıdır. Günlük olarak her gün evin havalandırılması gerekir. Soğuk havalarda çok uzun açmamak koşuluyla evin havalandırılması eksik bırakılmamalıdır.
  • Evin sağlıklı olması için güneş almasına izin vermeliyiz. Devamlı kapalı güneş girmeyen evler çok boğucu ve psikoloji ve sağlık açısından zararlıdır. Atalarımız ne güzel demiş: ‘’Güneş girmeyen eve doktor girer.’’ Bu açıdan evinizin güneş almasını sağlamalısınız.

Detaylı bilgi için bkz.
Pratik Temizliğin Sırları,
Cam Silmenin Püf Noktaları,
Duvar Silmenin En Kolay Yolu,
Kimyasallara Bulaşmadan Doğal ve Pratik Temizlik Yöntemleri,
Sosyal Medya

Tüm Temizlik Konuları – NAS Temizlik

Daha fazlası için Detaylı toz alma bakınız.

Bu makaleye ait kısa linke buradan ulaşabilirsiniz.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x